Mónosbéli Pálinkafőzde

Pályázati projektjeink

bérfőzde Mónosbél pálinka

Új technológiai rendszer kialakítás önkiszolgáló autómosó létesítésével a Sas és Társa 2002 Kft.-nél

Sikeresen zárult a Sas és Társa 2002 Korlátolt Felelősségű Társaság beruházása, mely a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP PLUSZ-1.2.2-22 kódszámú felhíváson nyertes pályázat keretében valósult meg, melyben 9,97 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert önkiszolgáló autómosó kialakítására, önkiszolgáló autómosóberendezés és önkiszolgáló porszívóberendezés beszerzésére.

A pályázat keretében a tervezetteknek megfelelően beszerzésre került 1 db EHRLE SmartWash Plus 1 állásos önkiszolgáló autómosó berendezés, 1 db EHRLE SB Tandem kétállásos önkiszolgáló porszívó berendezés.

A korszerű, környezetbarát, innovatív technológiával működő önkiszolgáló autómosóberendezés és önkiszolgáló porszívóberendezés által nyújtott szolgáltatások a kistérségben élő lakosok, a megszálló turista vendégek, a városon átmenő forgalom számára nyújt magas szintű szolgáltatást. Az alkalmazott technológia nagy figyelmet fordít az energiatakarékosságra és a környezetvédelemre. A 4 mosóprogramnak köszönhetően, előmosás nélkül komplett tisztítási és felületápolási folyamat valósul meg. Kimagasló műszaki tulajdonságai mellett könnyű kezelhetőséget biztosít. Az önkiszolgáló porszívóberendezés száraz, nem éghető porok felszívására, jellemzően belső járműtakarításra alkalmas. Az automata porszívó a hosszútávú, folyamatos felhasználási célt szolgálja, a legmagasabb szintű fejlesztésnek köszönhetően kevés karbantartást igénylő és felhasználóbarát berendezés.

A projekt a vállalkozás technológiai korszerűsítését és versenyképességének erősödését segítette elő, melyet új korszerű és modern berendezések beszerzésével tudott megvalósítani. Az új berendezések beszerzésével a vállalkozás Bélapátfalván található székhelye került fejlesztésre.

A projekt fizikai befejezése: 2023. április 27.

A kedvezményezett neve: Sas és Társa 2002 Kft.

A projekt címe:  Sas és Társa 2002 Kft. mónosbéli telephelyén újonnan bevezetett tevékenységi köréhez kapcsolódó kapacitásbővítés, gőzköppenyes pálinkafőző berendezések beszerzésével

A szerződött támogatás összege: 22,39 millió Forint

A támogatás mértéke: 70%

A projekt befejezési dátuma: 2017.06.02.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-02305

A projekt tartalma:

A projekt keretén belüli fejlesztésünk során  egy db 200 literes  és egy db  500 literes  gőzköpenyes pálinkafőző berendezés beszerzését valósítottuk meg.  A berendezések a pálinka egylépcsős lepárlására alkalmasak, aromatornyos technológiával. A berendezések minőségi vörösréz és rozsdamentes anyagokból készültek,melyeknek fontos szerepük van a pálinka minőségére. A berendezéseken mintavételi csap található , mely lehetőséget biztosít a főzőmester számára, hogy a párlat pontos elválasztását ( elő-közép- utó párlat) el tudja végezni , mely hatással van a pálinka minőségére, hisz a középpárlat tartalmazza azokat az aromaanyagokat amely a pálinka minőségét meghatározza. Ezen egylépcsős technológiával előállított pálinka a pálinka versenyeken minőségi helyezéseket ér el, hisz a technológiának köszönhetően a hagyományos kétlépcsős lepárlástól eltérően ezen technológiával előállított pálinkáknál az adott gyümölcsre jellemző aromaanyagok jobban visszaköszönnek a pálinkában. A fejlesztés során a kapacitás bővítést szolgálta  a 200 literes berendezés beállítása, ezzel sikerült megcéloznunk egy újabb ügyfélkört, így  lehetőséget kaptak azon ügyfeleink is  akik az összegyűjtött kis mennyiségű gyümölcseiket, vagy akár a kuriózumnak számító vadgyümölcsöket ( som, kökény, stb.) fajtánként is le tudják főzetni , mivel  a berendezéssel már a kis mennyiségű minimum 80  liter gyümölcscefréből lévő pálinka előállítása is lehetséges . Az 500 literes berendezésünk beállításával hatékonyabbá tudtuk tenni a műszakidő kihasználtságát. A minőségi pálinka előállításának fontos eleme, hogy a párlatot lassan – nem sietetve a lepárlást- állítsuk elő, hisz a gyors lepárlás során a pálinka minőségi paraméterei romlanak. A pálinka előállításának optimális ideje a gyümölcscefre mennyiségétől és minőségétől függően akár 3- 6 óra közötti időtartam is lehet. A két berendezés együttes üzemeltetésével növelni tudjuk az egy üzemidő alatt előállítható párlat mennyiségét. A berendezések működtetéséhez szükséges technológiai gőzt a jelenlegi gőzkazánunk kapacitása el tudja látni. A berendezések  korszerű technológiája révén a pálinkafőzés energiatakarékos és környezetkímélő, a teljesen zárt technológiának köszönhetően a környezetet semmilyen károsító hatás nem terheli.

A  kedvezményezett neve: Sas és Társa 2002 Kft.

A projekt címe:  Sas és Társa 2002 Kft. –nél a bérfőzdei szolgáltatás versenyképességének növelése távolról is elérhető számítógépes vezérlő rendszerrel automatizált berendezés technológiai innovációjával.

A szerződött támogatás összege: 9,75 millió Forint

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt befejezési dátuma: 2019.08.30.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-02964

A projekt tartalma:

A projekt során egy darab 500 literes távolról is elérhető számítógépes vezérlő rendszerrel ellátott gőzköppenyes pálinkafőző berendezés beszerzése történt, mely berendezés  DCS-SH vezérléssel ellátott. A vezérléssel a főzés sebessége és a deflegmátor hőmérséklete szabályozható mely a pálinka minőségét befolyásolja. A Modulációs lepárlóvezérlés a deflegmátor hőmérséklet vezérlése és a fűtőenergia szabályozása által, valamint az automatikus elő-, fő-, és utópárlat leválasztással biztosítva van, hogy az elkészült pálinka magasabb minőségi értékkel bírjon. A rendszer biztosítja az optimális energiafelhasználást , azonnal reagál a hőmérséklet változásokra, így biztosítva az optimális gázfogyasztást , amely akár 10-15 %-os energia megtakarítással jár. A távolról is vezérelhető  rendszer egy intelligens lepárlást biztosító, innovatív  rendszer. A modul biztosítja az erjesztett cefre megfelelő magas minőségű végtermékké történő lepárlásának vezérlését és folyamat irányítását. A gyümölcscefre betöltése után, a főzőmester által beállított gyártási paraméterek, meglévő termékreceptúra alapján a rendszer automatikusan levezeti a lepárlási folyamatot. Az alapanyag tulajdonságait figyelembe vételével megadhatók a végtermékre vonatkozó minőségi

elvárások ( elő,- utópárlat %, deflegmátor hőmérséklet, fűtési teljesítmény , véghűtés hőmérséklet ). A rendszer főbb jellemzői és előnyei: Távoli elérés vezérlés-, automatizált, felügyelet nélküli főzés-, egyszerű felhasználóbarát felület-, riasztások a megadott rendszeren keresztül-, adatbázisban tárolható adatok-, receptúrák -, adminisztrációs műveletek lehetősége

A pálinkafőzés folyamata több éves hagyományra vezethető vissza, ahol a pálinkafőző mester személyes jelenlétnek és tudásának fontos szerepe van. Az innováció révén a modern kor technikai lehetőségeit kihasználva a pálinkafőző mester , a minőségi pálinkafogyasztásra mutatkozó igény figyelembevételével a hagyományostól magasabb minőségi paraméterekkel bíró pálinka előállítására lesz képes.