Mónosbéli Pálinkafőzde

Pályázati projektünk

bérfőzde Mónosbél pálinka

A kedvezményezett neve: Sas és Társa 2002 Kft.

A projekt címe:  Sas és Társa 2002 Kft. mónosbéli telephelyén újonnan bevezetett tevékenységi köréhez kapcsolódó kapacitásbővítés, gőzköppenyes pálinkafőző berendezések beszerzésével

A szerződött támogatás összege: 22,39 millió Forint

A támogatás mértéke: 70%

A projekt befejezési dátuma: 2017.06.02.

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-02305

A projekt tartalma:

A projekt keretén belüli fejlesztésünk során  egy db 200 literes  és egy db  500 literes  gőzköpenyes pálinkafőző berendezés beszerzését valósítottuk meg.  A berendezések a pálinka egylépcsős lepárlására alkalmasak, aromatornyos technológiával. A berendezések minőségi vörösréz és rozsdamentes anyagokból készültek,melyeknek fontos szerepük van a pálinka minőségére. A berendezéseken mintavételi csap található , mely lehetőséget biztosít a főzőmester számára, hogy a párlat pontos elválasztását ( elő-közép- utó párlat) el tudja végezni , mely hatással van a pálinka minőségére, hisz a középpárlat tartalmazza azokat az aromaanyagokat amely a pálinka minőségét meghatározza. Ezen egylépcsős technológiával előállított pálinka a pálinka versenyeken minőségi helyezéseket ér el, hisz a technológiának köszönhetően a hagyományos kétlépcsős lepárlástól eltérően ezen technológiával előállított pálinkáknál az adott gyümölcsre jellemző aromaanyagok jobban visszaköszönnek a pálinkában. A fejlesztés során a kapacitás bővítést szolgálta  a 200 literes berendezés beállítása, ezzel sikerült megcéloznunk egy újabb ügyfélkört, így  lehetőséget kaptak azon ügyfeleink is  akik az összegyűjtött kis mennyiségű gyümölcseiket, vagy akár a kuriózumnak számító vadgyümölcsöket ( som, kökény, stb.) fajtánként is le tudják főzetni , mivel  a berendezéssel már a kis mennyiségű minimum 80  liter gyümölcscefréből lévő pálinka előállítása is lehetséges . Az 500 literes berendezésünk beállításával hatékonyabbá tudtuk tenni a műszakidő kihasználtságát. A minőségi pálinka előállításának fontos eleme, hogy a párlatot lassan – nem sietetve a lepárlást- állítsuk elő, hisz a gyors lepárlás során a pálinka minőségi paraméterei romlanak. A pálinka előállításának optimális ideje a gyümölcscefre mennyiségétől és minőségétől függően akár 3- 6 óra közötti időtartam is lehet. A két berendezés együttes üzemeltetésével növelni tudjuk az egy üzemidő alatt előállítható párlat mennyiségét. A berendezések működtetéséhez szükséges technológiai gőzt a jelenlegi gőzkazánunk kapacitása el tudja látni. A berendezések  korszerű technológiája révén a pálinkafőzés energiatakarékos és környezetkímélő, a teljesen zárt technológiának köszönhetően a környezetet semmilyen károsító hatás nem terheli.

A  kedvezményezett neve: Sas és Társa 2002 Kft.

A projekt címe:  Sas és Társa 2002 Kft. –nél a bérfőzdei szolgáltatás versenyképességének növelése távolról is elérhető számítógépes vezérlő rendszerrel automatizált berendezés technológiai innovációjával.

A szerződött támogatás összege: 9,75 millió Forint

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt befejezési dátuma: 2019.08.30.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-02964

A projekt tartalma:

A projekt során egy darab 500 literes távolról is elérhető számítógépes vezérlő rendszerrel ellátott gőzköppenyes pálinkafőző berendezés beszerzése történt, mely berendezés  DCS-SH vezérléssel ellátott. A vezérléssel a főzés sebessége és a deflegmátor hőmérséklete szabályozható mely a pálinka minőségét befolyásolja. A Modulációs lepárlóvezérlés a deflegmátor hőmérséklet vezérlése és a fűtőenergia szabályozása által, valamint az automatikus elő-, fő-, és utópárlat leválasztással biztosítva van, hogy az elkészült pálinka magasabb minőségi értékkel bírjon. A rendszer biztosítja az optimális energiafelhasználást , azonnal reagál a hőmérséklet változásokra, így biztosítva az optimális gázfogyasztást , amely akár 10-15 %-os energia megtakarítással jár. A távolról is vezérelhető  rendszer egy intelligens lepárlást biztosító, innovatív  rendszer. A modul biztosítja az erjesztett cefre megfelelő magas minőségű végtermékké történő lepárlásának vezérlését és folyamat irányítását. A gyümölcscefre betöltése után, a főzőmester által beállított gyártási paraméterek, meglévő termékreceptúra alapján a rendszer automatikusan levezeti a lepárlási folyamatot. Az alapanyag tulajdonságait figyelembe vételével megadhatók a végtermékre vonatkozó minőségi

elvárások ( elő,- utópárlat %, deflegmátor hőmérséklet, fűtési teljesítmény , véghűtés hőmérséklet ). A rendszer főbb jellemzői és előnyei: Távoli elérés vezérlés-, automatizált, felügyelet nélküli főzés-, egyszerű felhasználóbarát felület-, riasztások a megadott rendszeren keresztül-, adatbázisban tárolható adatok-, receptúrák -, adminisztrációs műveletek lehetősége

A pálinkafőzés folyamata több éves hagyományra vezethető vissza, ahol a pálinkafőző mester személyes jelenlétnek és tudásának fontos szerepe van. Az innováció révén a modern kor technikai lehetőségeit kihasználva a pálinkafőző mester , a minőségi pálinkafogyasztásra mutatkozó igény figyelembevételével a hagyományostól magasabb minőségi paraméterekkel bíró pálinka előállítására lesz képes