Mónosbéli Pálinkafőzde
“Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek.
A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket.
A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában.
S ez a legszörnyűbb dolog a világon…”

Oscar Wild

Pálinkahibák és kezelési módjuk

pálinkafőzés mónosbélen
Hiba megnevezése Eredete Kezelési lehetőség Adagolási javaslat Várható eredmény
Ecetsavas romlás A cefre savvédelmének hiánya, tárolási körülmények Szénsavas mésszel – az alszeszt célszerű semlegesíteni finomítás előtt fenolftalein indikátor rózsaszínűvé válik, ha elfogyott a sav
Íz hibák rossz cefre, vagy tároló edényzet aktív szén 50-100 g/hl
Akrolein talajbaktériumok higiénia hiánya erősen mérgező, nyálkahártyát ingerlő – főzéskor szabadul fel nyitott edényben több hónapon át történő tárolás, gyakori felkeveréssel
Metilalkohol a gyümölcs magas pektintartalma pektinbontó enzimek használata párlással nem választható el
Hidrogén cianid csonthéjasok magjából származik gyümölcs magozása szárított mag egy részét vissza lehet tenni a cefrébe szárított magnál az amigdalin elbomlik, a cián elillan a magból
Etil-karbamát hidrogén cianid jelenlétében képződhet fénymentes tárolás, a cefre mielőbbi lefőzése a lepárló minél nagyobb részfelület leköti – réztöltetes katalizátor beépítése
Kéndioxid Kéndioxid, borkén használata meggynél magas kéntartalmú fehérje kénmentes feldolgozás, erjesztés alapos szellőztetése a friss párlatnak, amíg a kéndioxid szúrós szaga eltünik
Elő- vagy utópárlat hibás elválasztás a lepárlás során újra desztillálás a középpárlat 20-25 V/V %-ra történő visszahígítása után
Dohos, penészes romlott gyümölcs vagy cefre aktív szenes derítés, majd szűrés 200-500 g/hl csökkent aromaanyag
Vajsavas higiéniai hiányosságok a cefrézésnél, tárolásánál, vajsav baktérium okozza oltott meszes kezelés, majd újra desztillálás 20 V/V %-ra visszahígítva 300-500 g/hl erősen csökkent aromaanyag, kemény jelleg
Leégett, keserű desztillálóan odaégett a cefre aktív szén mértéktől függő adag gyenge, jellegtelen párlat
Fémes cefrézés, desztillálás, tárolás kation cserélő gyanta

Forrás: dr. Panyik Gáborné egyetemi adjunktus (Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari tanszék)

Pálinkafőzdénkről mondták