Mónosbéli Pálinkafőzde
„Csókolj meg és pálinkát, a palackba azon nyomban ne sajnáld”

Lovasi András

A pálinka „pihentetése”

pálinkafőzde bérfőzde Mónosbél

A frissen lefőtt, a pálinkafőzőből, éppen csak lefolyt, és higított pálinka általában, még nem mutatja igazi arcát. Ilyenkor még élvezhetetlen, karcos, kialakulatlan íze, zamata van. Ahhoz, hogy a pálinkák már ne legyenek karcosak, zamatuk kialakuljon, vagyis többé-kevésbé beérettek legyenek, minden esetben bizonyos ideig tartó tárolás, érlelés szükséges.

A pálinka fogyasztási alkoholtartalomra való beállítása, hígítása után, a sokkolt pálinkát pihentetni, nyugtatni kell. Sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, oxigén jelenlétében, 1-3, néha ennél több hónapig üvegballonban kell tárolni oly módon, hogy a tárolóedényt csak 75%-áig töltjük meg és csak lazán zárjuk le az üveg száját, hogy a levegő tudjon „közlekedni”.

Ehhez parafa dugó helyett műanyag pezsgősdugót érdemes használni.

A pihentetési idő jó megválasztását követően a pálinka megnyugszik, kikerekedik, a belső egyensúlyok rendeződnek, a friss pálinka darabossága megszűnik. Pihentetés esetén a pálinka jelentős eredeti beltartalmi értékei és a színe nem változik, ugyanakkor a pihentetési idő előrehaladtával az ital harmonikussá válik, lesimul.

Pálinkafőzdénkről mondták