Mónosbéli Pálinkafőzde
„A természet édenkertje   |   Zamatát benn elrejtette.”
Juhászné Bérces Anikó

Pálinka bérfőzés

pálinkafőzde Mónosbél

Pálinkafőzdénkben a legmodernebb technológiai és műszaki megoldásokkal felszerelt német technológiájú KOTHE típusú 200 literes és 500 literes egylépcsős aromatornyos pálinkafőző berendezés található.

A felöntéseket, a bérfőzést rövid határidővel vállaljuk, mivel a két berendezést együttesen is tudjuk üzemelni, a lefőzési ciklus mindössze 3-3,5 órát vesz igénybe, így akár a helyszínen kényelmes ügyfélvárónkban is megvárhatja, amíg elkészül pálinkája.

Szabadon álló gőzfürdős pálinkafőző berendezés, vörös rézből és rozsdamentes acélból készült. Az alsó részébe egy kondenzleválasztóval ellátott szigetelt gőzköpeny van beépítve, amin keresztül az üstben lévő cefrét forralják. A cefre leégésének megelőzéséről a beépített keverő berendezés gondoskodik. Az üst cefrebetöltő csonkon keresztül tölthető. Az üstből a képződött alkohol tartalmú párák a körte sisakból melléépített 3 tányéros finomító oszlopba jutnak. A deflegmátoron keresztül csak a magas alkohol tartalmú alkohol szeszpára jut át a páracsövön keresztül a pálinkahűtőbe és onnan a pálinka az epruvettán keresztül folyik ki.

A közvetlenül hozzáépített hűtő egy csöves hűtő nemesacélból . A mechanikus mintavevő csap segítségével biztosítva van az elő-, közép-, és utó-, párlat tökéletes elválasztása. A beépített mosószivattyúval a főzőüst és a finomítóoszlop beépített szórófejeken keresztül tisztítható.

A cefre befejtését szivattyúval végezzük.

A berendezéseknek köszönhetően a lefőzött pálinkák mind illatukban, mind zamatukban kiemelkedően hordozzák az adott gyümölcs karakterét.

Ingyenes szaktanácsadás

Cefrézési tanácsaink és útmutatónk ellenére is maradt még Önben
megválaszolatlan kérdés? Bizonytalan?

Ne habozzon, keressen minket! Pálinkafőző mesterünk készségesen válaszol
kérdéseire, megosztja tapasztalatait, ingyenes elméleti és gyakorlati tanácsával
segíti Önt, hogy kitűnő minőségi cefrét állítson elő.

Gyakori kérdések a bérfőzésről, pálinkáról

Milyen jogszabályi előírások vonatkoznak a pálinkafőzésre?

2016. évi LXVIII. törvény és a 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól. A törvény szövege a bérfőzési tájékoztatónkban olvasható.

Mit kell hoznia annak, aki pálinkát szeretne főzetni?

Kérjük, hogy a cefre átadásakor az alábbi dokumentumokat hozzák magukkal:

  • Lakcímkártya
  • Adókártya
  • Tárgyévben  főzetett pálinkák származási igazolványa(i)
  • Meghatalmazás, amennyiben más nevében jár el

Mekkora mennyiséget lehet a bérfőzdében főzetni és mennyi az adó mértéke?

Bérfőzető évenként és gyümölcstermelő háztartásonként 50 liter, 86 térfogat-százalékos pálinkát főzethet le kedvezményes adómértékkel ami 50% (V/V) fokos pálinka esetén 86 liternyi mennyiségre ad lehetőséget egy évben . Fizetendő adó hektoliterenként 167 000 forint.

Az 50 litert meghaladó mennyiségre fizetendő adó hektoliterenként 333 385 forint.

Mennyi idővel a főzetés előtt szükséges szólni?

Legoptimálisabb ha az erjedés után azonnal kifőzeti cefréjét.

Bejelentkezés

  • Telefonszám: +36 70 772 4839
  • E-mail cím: info@palinkafozdemonosbel.hu
  • Cím: 3345 Mónosbél, II. Rákóczi Ferenc út 52.

Milyen hőmérsékleten igyuk a pálinkát?

Első és legfontosabb “szabály”, hogy a pálinkát tegyük jó messze a frigótól.

Valójában cirka tizennyolc fokosan (tulajdonképpen szobahőmérsékleten) kell “helyesen” fogyasztani. Úgy adja ki ugyanis ízét, zamatát, finom aromáját.

Milyen pohárból fogyasszuk a pálinkát?

A pálinkás pohár egy talpas pohár, melynek tulipán formája van. Ez a pohár úgy van kialakítva, hogy az alsó öblös rész a pohár közepe felé irányítja az illatokat, és a felső kiszélesedő rész pedig ezt a koncentrálódott illatot közvetíti a pálinkát fogyasztó felé.

Hány alkohol-százalékos lehet egy pálinka?

A jelenleg hatályban lévő rendelet szerint legalább 37,5%, legfeljebb 86% (térfogatát tekintve, azaz V/V). Forgalomban lévő pálinkáknál a jellemző alkoholtartalom 40-50%. (Forgalomba csak 37,5% és 55% közötti pálinkák kerülhetnek.)

Mit nevezhetünk pálinkának?

100%-ban gyümölcsből készült párlat, mely semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem). Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak). A gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták.

Pálinkafőzdénkről mondták